Campion european la șah la 10 ani: Cum a reușit David Radu să aducă în România cupa Uniunii Europene la șah

Campion european la șah la 10 ani: Cum a reușit David Radu să aducă în România cupa Uniunii Europene la șah
David radu, campion european la șah la 10 ani. Sursa FOTO: newsweek.ro
Publicat: 11/09/2020, 23:59
Actualizat: 12/09/2020, 13:48

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

David Radu a devenit campion la șah în Uniunea Europeană la doar 10 ani, după ce a câștigat numeroase competiții naționale și internaționale. David a învățat să joace șah pe când avea doar patru ani, după ce a părinții l-au dus, alături de câțiva colegi, de grădiniță la un club de șah din cartier. De atunci și-a început inițierea în jocul minții la Clubul Mihai Marin din București, unde a mers timp de trei ani.

Ducu, așa cum îi spun cei apropiați, a fost curios și a vrut să meargă și el să vadă despre ce e vorba. Nu știa nimic despre șah. „Am fost vreo 8-9 copii, dar am rămas numai eu pentru că restul nu prea erau cuminți, nu prea le-a plăcut șahul. Mi-a plăcut foarte mult acolo, deși n-am înțeles mare lucru la început“, povestește David pentru Newsweek.

„Locul unde se țineau orele de șah era foarte aproape de grădiniță, și doamna Luiza Marin, cea care i-a pus piesele de șah în mână, mi-a spus că e un copil cu calități pentru șah și așa am început să-l ducem acolo de două ori pe săptămână”, a povestit mama micului șahist.

Delegația României, condusă de antrenorul Ioan Costiuc, a obținut cinci medalii la ediția din 2018 a Campionatul Uniunii Europene de şah pentru copii

Alături de Ștefan Vlad Păunescu și de David Radu, au mai fost premiați David Alexandru Botea (argint la grupa de 10 ani), Teodor Cosmin Nedelcu (bronz la grupa de 12 ani) și Mihaela Ioana Trifoi (medalia de bronz la grupa fete 14 ani).

Radu a intrat în competiții pentru prima dată la vârsta de 6 ani, reușind să câștige mai multe partide

Ulterior, a urmat o ascensiune rapidă, acesta participând la Campionatul Mondial, la cel European și la cel al Uniunii Europene, pe lângă competițiile interne unde a concurat chiar la seniori. Primul concurs mai mare a fost Campionatul Național din 2016 unde s-a clasat în prima jumătate a clasamentului. În 2017 a participat la Europenele de la Mamaia. Apoi, în aprilie 2017, la Concursul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade“, a ieșit pe primul loc la „blitz“ și pe locul 2 la clasic, cu același număr de puncte ca și câștigătorul, diferența fiind făcută pe criterii de concurs.

David Radu  se antrenează acasă cu maestrul Ion Glodeanu și își dorește să ajungă într-o zi maestru internațional

La Campionatul Mondial Școlar organizat la Iași a ieșit pe locul 11 din peste 100 de participanți, competiția fiind câștigată de un mongol. A urmat apoi Campionatul Național unde a ieșit pe 3, loc ce i-a dat dreptul să participe la Campionatul Uniunii Europene. Locurile 1 și 2 sunt trimise de Federație la Campionatul Mondial sau la cel European. Acolo a ieșit pe primul loc.

„Venea ziua lui pe 18 aprilie și am zis să-i facem o petrecere, să invităm prietenii, să sărbătorim cumva. Atunci el a zis că își dorește un singur lucru de ziua lui, că vrea să ajungă la Mondialele școlare de șah de la Iași. Noi am spus că hai, poate să vedem la anul. Dar el a zis că n-a fost niciodată la un Mondial că vrea să meargă neapărat. Până la urmă am ajuns, doar pentru că și-a dorit el foarte mult. Așa că de ziua lui am făcut un efort foarte mare pentru noi și am fost la Campionatul Mondial. A trebuit să plătim o taxă ca orice alt participant. Am plătit amândoi cam 4.000 de lei. Și a ajuns acolo unde erau mulți jucători cu CM (candidat de maestru) la 10 ani. Și el a început atunci să spună că și-ar dori și el foarte mult să ajungă CM. Nici nu știam ce înseamnă. Iar anul acesta a devenit candidat de maestru, după ce a câștigat un concurs al Uniunii Europene, în Cehia pe 15 august“, povestește mama lui Ducu.

Magnus Carlsen, actualul campion mondial și fost copil-minune al șahului este modelul care îl inspiră pe Ducu

Îl admiră pe Magnus Carlsen, actualul campion mondial. Norvegianul a fost un copil-minune al șahului și apoi a excelat la „blitz“ varianta rapidă a jocului de șah. Carlsen are cel mai mare Elo – 2882 (sistem de punctaj care stabilește ierarhia în șah) din istorie.

Lui Ducu îi place pentru că e cel mai bun din lume. Îi urmărește jocurile, însă copilul a optat pentru un stil de joc diferit. „Stilul meu este unul de atac“, spune Ducu strengărește. Apoi explică știlul său în șah, povestind cum joacă tenis de masă. Servește cu efect și trage pe colt. Atacă mereu, ca la șah.

Pentru el, elementul cel mai important pentru un jucător de șah este ca atunci când joacă multe ore să nu-și piardă cumpătul. Știe că pentru a ajunge un mare maestru trebuie să înveți să manevrezi, să faci strategie apoi să ataci. Întotdeauna trebuie să studiezi. El face acum două deschideri despre care spune că sunt foarte bine studiate și câștigă cu ele de obicei. Visul lui este să ajungă maestru internațional.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
TAXA REDUSĂ cu până la 50%. Guvernul a anunțat decizia oficială: Rezolvăm această situație
Pensionarii cu venituri mărite în iunie. Când se va face plata
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
×